Vitlök ung

Mat
Färsk är den mildare än vanlig. Testa att grilla, fräsa eller som salladslöken småhackad färsk i sallader. Använd även blasten. bästa tipset är att göra en färsk vitlöksaioli (fråga du oss så är den vegan) där man mixar ned hela blasten i olja, sila och använd när du gör aiolin.
Förvaring
Färsk vitlök tål inte någon längre förvaring.
Förvara i kylens fack för grönsaker – men inte för kallt. Lök som förvaras för kallt får bruna fläckar som sockrar sig. En sval källare eller ett skafferi är egentligen bättre.

Persilja

Mat
Persilja kan användas som smakförstärkare i nästan allt. Till grönsaker eller sallader, i såser, soppor och grytor. Det finns två varianter – kruspersilja med små krusiga blad och bladpersilja med breda, släta blad. Använd kruspersilja till varma rätter och som topping och bladpersilja till t.ex. pesto och marinader. 
Vårt tips! Gör din egen veggomajonäs med persilja nästa gång du har ugnsrostade rot och/eller kålfrukter på menyn.
Förvaring
Liksom andra färska bladgrönsaker bör persilja förvaras i en lufttät behållare eller i ett glas med lite vatten i kylskåpet. Hållbarheten är 4-5 dagar om du vill ha kvar maximal smak. Men du kan också hacka persilja och frysa in

Tatsoi

Mat
Bladen kan användas färska i salladen eller tillagade likt spenat.
Tatsoi-blad mår bäst av kort tillagningstid och kan därför med fördel tillsättas allra sist i varma rätter. Råa tatsoi-blad kan också användas i sallader för att ge extra smak. Stjälkarna på tatsoi smakar också riktigt gott, t.ex. i en wok. Skiva stjälkarna på snedden och stek ihop med massor av citronsaft, sesamolja, vitlök, salt och peppar – var inte rädd för att krydda tatsoi-stjälkarna ordentligt, de tål det.
Förvaring
Tatsoikål håller i 3-5 dagar i en lufttät behållare i kylskåp.

Rädisa

Mat
Det allra vanligaste sättet att njuta av rädisor på är att blanda ner dem i sommarsalladen eller skiva dem på en smörgås. Prova även att koka rädisor i någon minut. Lägg på en rejäl klick smör och strö över havssalt. Rädisor innehåller samma enzym som exempelvis pepparrot och som ett alternativ prova riven rädisa på stekt eller kokt fisk. Det smakar fantastiskt.
Tips! För att få rädisorna så krispiga som möjligt, lägger man dem i kallt vatten med isbitar i ett par timmar innan servering.
Förvaring
Rädisor håller längre utan den gröna blasten. Nyp av bladen, skölj rädisorna och förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet. Då håller de i ungefär en vecka.

Mizunakål

Mat
Mizuna är en mångsidig sallatssort som kan ätas rå, t. ex. i sallad, grillas och serveras med höstens goda makrill. Man kan även vända ner den i en gryträtt några minuter innan det är dags för servering. Mizuna går också att steka på hög värme i någon minut eller så. Tillsätt sedan soja och citron så blir det extra gott.
Förvaring
Mizuna ska förvaras på samma sätt som andra grönsaker: i en lufttät behållare i kylen. Vid rätt förvaring håller den i 3-4 dagar.

Rabarber

Mat
I pajer och kakor, rabarbersaft, som kompott till stekt kyckling eller i hemkokt marmelad.
Förvaring

De röda och gröna rabarberstjälkarna har ett par dagars hållbarhet i rumstemperatur. I en lufttät behållare i kylskåpet kan de däremot hålla några veckor.






Gul lök (färsk)

Mat
Färsk lök är mild, de skarpare smakerna har ännu inte utvecklats.
Krångla inte till det. Det enda som egentligen behövs är tillagning med lätt hand och lite salt och lite smör.
Grilla den på indirekt värme på grillen. Att den är lite sotig utanpå gör inget när den är så söt, krämig och god inuti.
Ta vara på blasten till grytor, soppor och sallader. Det finns proffskockar som menar att det är den absolut godaste delen på löken. Behandla den som purjolök om du är osäker.
Tips!  Grillad färsk lök med romescosås.
Förvaring

Förvara i kylens fack för grönsaker – men inte för kallt. Lök som förvaras för kallt får bruna fläckar som sockrar sig. En sval källare eller ett skafferi är egentligen bättre.

Salvia

Mat
Salvia är en given krydda i den härliga, provencalska olivröran tapenade. Den lite bittra smaken är god i rätter med lamm-, kalv- och fläskkött. Kryddsmör med salvia och rosmarin är gott till grillat lamm. Salvia är också perfekt i lantpaté med grönpeppar och oliver.
  Tips: För att salvian skall komma till sin rätt som krydda skall salvian stekas och inte kokas. Testa att fritera bladen i olja eller brynt smör och lägg på en vegetarisk pastarätt. Så gott!
Förvaring
Salvia lagras genom att torkas. 
Antingen kan stjälkarna hängas upp i små knippen och torkas luftigt. Repa sedan av bladen. Eller kan bladen repas av och torkas i en örttork. Förvara torkad salvia i mörka, lufttäta burkar.

Ruccola

Mat
Ren ruccola passar riktigt bra till nötkött. Njut av ruccola till en klassisk carpaccio med parmesan och pinjenötter eller använd ruccola istället för vanliga sallatsblad i din hemlagade burgare. Du kan vända nykokt pasta med ruccola, solmogna tomater, parmesan och en god olivolja eller blanda de smakrika bladen med andra sallatssorter till en fräsch grönsallad. Testa även att göra pesto av ruccola mixad med olivolja, vitlök, rostad mandel, parmesan, havssalt och citronsaft. Du kan också använda bladen som örtkrydda, finhackade över dina varma rätter, soppor eller på en tomatsallad.
Förvaring
Ruccolan håller i ca en vecka i kylen. Däremot klarar de sig endast en dag i rumstemperatur.

Pak Choi

Mat
Pak choi går att äta såväl rå som tillagad. Tillagad används den ofta i asiatiska wokrätter och i soppor. då gärna med smaker som ingefära, chili och/eller vitlök. Den ska tillagas varsamt så att den behåller sin gröna färg och krispighet. Både de vita stjälkarna och de gröna bladen kan ätas råa i sallader.
Förvaring
Pak choy kan förvaras 3-5 dagar i en lufttät behållare i kylskåpets grönsakslåda. Går även bra att förvälla och frysa in för att användas senare.

(Sibirisk bladraps) Grönkål

Mat
En kål vars flikiga blad används likt grönkål. Mycket god att äta färsk, men också tillagad likt spenat.
Repa bladen från stjälken och skölj dem ordentligt. Finhackad grönkål kan ätas rå, men kålbladen kan också fräsas lätt i lite olja tillsammans med lök och serveras som tillbehör till middagen. Det lättaste sättet att äta välsmakande grönkål på är att strimla eller hacka bladen grovt och göra en sallad med apelsintärningar, rostade nötter och en god dressing – gärna med lite honung, apelsinsaft och olivolja.
Förvaring

Förvara din grönkål kallt. Skölj den ordentligt och låt torka, förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor.


Morot

Mat
Morötter kan kokas till soppor, wokas, användas i grytor, ugnsstekas eller ångkokas lätt. Späda morötter med blast är en riktig delikatess på grillen. Morötter är också bra som utfyllnad, t.ex. rivna i en god köttfärssås eller blandade i färsen till pannbiffar. På så sätt ger de god sötma och smak
Förvaring
Morötter förvaras bäst svalt. Ta av blasten och förvara rötterna i en påse i kylskåpet. Morötter med blast har kort hållbarhet och blir ganska fort mjuka. Morötter utan blast kan hålla i 2-3 veckor.

Kålrabbi

Mat

Har utvecklats ur den vilda kålen. Det är den uppsvällda stamdelen på kålrabbin som används. Kålrabbi smakar lite sött och påminner om en rova. Den ljusgröna eller lila knölen kan användas rå, kokad eller stekt. De är goda att koka och äta bara som de är med smör. Gratinera dem i ugn med ost eller stuvning. Kålrabbi är riktigt god i grytor. Skala och tärna den, lägg i kokande vatten några minuter och kyl ned. Tillsätt kålrabbin i gryträtten strax innan det är klart. Gillar du raw-food kan du skära kålrabbi i supertunna skivor som du vänder i salt, peppar och olivolja. Skvätt på ordentligt med citronsaft.

Förvaring
Kålrabbi bör förvaras i kylskåp och håller då i 10-14 dagar.

Broccoli (Broccoliblad)

Mat
Broccoli har en delikat och mild kålsmak, som bäst bevaras med kort tillagning, och broccoli är därför snabbmat av klass. Den vackert gröna kålen passar i både svenska, italienska och asiatiska rätter. Ångkoka broccolin i lättsaltat vatten i 3-5 minuter (beroende på buketternas storlek) tills den är spänstigt mjuk, och smaksätt med sesamolja och citronsaft. Du kan även snabbsteka broccoli och servera med hyvlad eller riven parmesan. Broccoliblad kan beredas och ätas på samma sätt som buketterna. Det bästa sättet att äta dem är dock rostade, sauterade eller ångkokta.
förvaring
Broccoli håller sig färsk i 1-2 veckor i kylskåpet. Eftersom broccoli påverkas av gasen etylen, som bl.a. kommer från äpplen och tomater, ska den inte ligga ihop med dessa grönsaker och frukter.

Sockerärtor

Mat

Sockerärtor är en primör som går att äta direkt utan tillagning. Av sockerärtor äter man hela baljorna. Man kan även sjuda sockerärtor ett par minuter i lättsaltat vatten och äta dem varma med lite smör. Eller steka hastigt i olja med lite salt

Sockerärtor passar till både kött och fisk och i sallader.

förvaring
Sockerärtor är en  färskvara som du helst äter samma dag som du köper dem om du vill ha dem krispiga, men de håller sig en till två veckor i kylskåp.

Bondbönor

Mat

En baljväxt som kom till Sverige från Mellanöstern någon gång på medeltiden och som – trots utseendet – inte är nära släkt med andra ärt- och bönväxter. Kallas även favabönor. De små, ljusgröna bönorna är frestande att äta råa, men låt bli med det - bönor innehåller lektiner och ska alltid tillagas. Ge bönorna ett snabbt uppkok i vatten och tryck ut bönan, precis som när du skalar mandlar. Koka dem sedan i lättsaltat vatten i ett par minuter och häll av. Ringla över olivolja och riv över en torr ost, t.ex. pecorino eller parmesan, och servera. Bönorna är också goda i salladen, omeletten, soppan eller pastan. Eller vänd ner dem i en krämig risotto.
förvaring
Förvara bondbönor i plastpåse i kylen.

Mangold

Mat
Mangold är faktiskt en släkting till rödbetan, men bladen jämför sig hellre med spenat och kan också i mångt och mycket tillredas som sådan. Det vill säga färsk i sallader – använd då helst de späda skotten – eller, om bladen är större, kokt, stuvad eller snabbt fräst. Stjälken går också att äta men behöver längre tillagningstid. Mangold kan behöva lite smakhjälp i form av fett och kryddor för att helt komma till sin rätt. Smaksätt t.ex. med matlagningsgrädde och något smakrikt som senap, citron, chili, vitlök eller madagaskarpeppar.
Förvaring
Mangold har relativt kort hållbarhet och bör helst förvaras längst ner i kylskåpets grönsakslåda.

Palmkål

Mat
Palmkål kallas också för svartkål. Vår palmkål är en Kulturarvssort Från 1800-talet. Används färsk eller tillagad som grönkål eller spenat. I soppor eller lätt kokt eller ångkokt. Skär bort den ljusa mittstocken innan tillagning.
Tips: Repa palmålsbladen från stjälkarna. Koka bladen i ett par minuter. Häll av vattnet. Låt svalna något och krama ur vätskan. Fräs vitlök och chili i olivolja någon minut. Tillsätt vispgrädde och låt koka ihop,. rör i riven parmensan och hackad kokt kål. Vänd ner nykokt pasta.
Förvaring
Svartkål förvaras bäst i kylen, gärna vattenstänkt i en plastpåse för att behålla spänsten. Eller repa svartkål, doppa i kokande saltat vatten, kyl i kallt vatten, krama ur och stoppa i frysen.

Rödbeta

Mat

Rödbetor kan  ätas såväl råa som ugnsbakade, stekta och kokta. Testa färska kokta rödbetor med en rivig senapsdressing och hyvlad parmesan – det är en delikatess. Eller riv rödbetor och morötter och blanda till en råkost som fullkomligen exploderar i färg.  Gillar du inlagda rödbetor så lägg in dem själv – det blir så mycket godare!

Och förresten: Släng inte bort blasten från nyskördade rödbetor! De späda bladen smakar gott och blir dekorativa i en sallad.

Förvaring
Förvara rödbetor mörkt och svalt, helst i en lufttät behållare.

Krondill

Mat
Krondill är dill som skördats i slutet av blomningen, när blomställningarna är helt utslagna och blommorna nästan överblommade. 

Krondill används som krydda till kokt potatis, inläggningar som t.ex. saltgurka, västerbottenpaj och förstås till kräftor. Eller varför inte i en fisksoppa 
Förvaring
Ställ krondillen i ett glas med vatten, gärna svalt

Piplök

Mat
 Piplöken är en perenn som har odlats i Sverige sedan 1700-talet. Denna härdiga lök kallades i Norrland vinterlök eller kållök. Det är en primör som grönskar tidigt. De kraftiga stråna kan användas färska eller tillagade till det mesta - särskilt gott till alla slags äggrätter. Också blommorna är ätbara och läckra att strössla i sallader av alla slag.
Förvaring
Överskott kan skivas och frysas in för användning året om. Man kan också torka hackad lök och använda i bordssalt.

Fänkål

Mat

I rått tillstånd trivs fänkål i sallader, gärna ihop med t.ex. hackade aprikoser, plommon, rostade nötter och en god, stark och syrlig oljedressing. Vill man göra det enklare för sig är det bara att skära fänkålen i skivor och marinera dem i en blandning av lite god olivolja, citronsaft, dill och havssalt. Skiva gärna fänkålen lövtunt på mandolinjärn och lägg de råa fänkålsskivorna i iskallt vatten innan de blandas med övriga ingredienser så blir de ännu krispigare. Den dillaktiga blasten kan användas som grön topping, även den med toner av lakrits.

Använder du fänkålen i varma rätter kan den fungera som sommarens ”rotfrukt” i grytor, eller lätt ångad och marinerad som tillbehör till pastarätter. Ångade tärningar av fänkål är också jättegott i t.ex. couscous och bulgur som tillbehör till fisk. I Italien är en fänkålsklassiker att ånga den mör och därefter gratinera med parmesan under ugnsgrillen.


Förvaring
Fänkål kan hålla ett par dagar i rumstemperatur och upp till tre veckor i kylskåp. Lägg fänkålen i grönsakslådan så håller den sig fräsch och krispig.

Störbrytböna (Purpurböna)

Mat
Störbrytbönan har långa och tunna, mörklila bönskidor. Skidorna blir brungröna när de kokas, men de smakar alldeles ypperligt trots den tråkiga färgen. Alldeles färska bönor innehåller lektin som kan ge ont i magen, så bönorna ska kokas innan man äter dem. 

Störbrytbönor kan med fördel blancheras (koka upp en kort stund) och ätas med en skvätt olivolja och citron- eller limesaft, lite schalottenlök och färsk oregano. 

Ett annat förslag är att ta upp dem ur blancheringsvattnet och lägga dem i en stekpanna med en klick smör tillsammans med schalottenlök, oregano, salt och peppar. Servera sedan de stekta bönorna direkt.

Det finns nästan inget tråkigare än bönor som tillagats för länge. Om bönan är rätt tillagad ska de ha kokat kort tid (och eventuellt läggas i isvatten direkt efter kokningen), så att de bevarar sitt tuggmotstånd. Sedan, när man väl fått till bönorna, kan de blandas i allsköns grönsallader


Förvaring
Förvara färska bönor i en lufttät behållare i kylen, men de ska helst ätas alldeles nyskördade!

Rättika (röd)

Mat
Rädisans mindre kända storebror.

De flesta rättikor har ett lite grovt skal och måste därför skalas innan tillagning. Ät rättika rå skuren i stavar på samma sätt som rädisor, använd den i en sallad eller riv den och blanda med en krämig, lite sötare dressing. Rättika kan också få puttra med i grytor eller soppor.

Rättikan är populär i de japanska och kinesiska köken, låt dig gärna inspireras av dem! Prova t.ex. att skära rättikan i lövtunna skivor och vänd dem med en dressing av olja, vinäger, finhackad chili och ingefära. Ät till sushi eller stekt fisk.

Förvaring
Rättika har lång hållbarhet – 2-4 veckor. Förvara rättikan i en lufttät behållare i kylskåpet och fräscha upp den genom att lägga den i kallt vatten en stund innan användning.

Zucchini, Squash, Courgette

Mat

Zucchini, squash eller courgette – kärt barn har många namn! Den gröna gurkliknande zucchinin är egentligen en omogen frukt från pumpafamiljen och den finns i både gröna och gula varianter, och i runda och avlånga former.

Zucchini är god i pajer, i grytor och som ugnsstekt grönsak. Den kan också precis som gurka ätas rå i sallader.

Tänk på att zucchinin har väldigt kort tillagningstid. Om du gör en gryta så lägg i zucchinin bara de sista minutrarna.

Zucchini går bra att woka och grilla. Man kan även skära dem i halvor, gröpa ur fruktköttet och göra olika fyllningar och sedan gratinera i ugn.

Förvaring
Håller vanligtvis 1-2 veckor i kylskåp, i en plastpåse eller behållare.

Grönkål

Mat
Mycket god att äta färsk, men också tillagad likt spenat.
Repa bladen från stjälken och skölj dem ordentligt. Finhackad grönkål kan ätas rå, men kålbladen kan också fräsas lätt i lite olja tillsammans med lök och serveras som tillbehör till middagen. Det lättaste sättet att äta välsmakande grönkål på är att strimla eller hacka bladen grovt och göra en sallad med apelsintärningar, rostade nötter och en god dressing – gärna med lite honung, apelsinsaft och olivolja.
Förvaring

Förvara din grönkål kallt. Skölj den ordentligt och låt torka, förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor.


Chili

Mat

Det finns tusentals olika chilisorter i en mängd storlekar, färger och styrkor, och man ska vara van chiliätare för att kunna känna skillnaderna. I början smakar all chili bara starkt, men blir du en inbiten chiliätare kan det vara skoj att experimentera med de subtila smaknyanserna. Chili smakar också olika beroende på om den är färsk eller torkad. Prova dig fram – men var försiktig!

När du har skurit färsk chili måste du komma ihåg att tvätta händerna med detsamma, för det gör riktigt ont att få chilisaft t.ex. i ögonen. Det mesta av styrkan sitter i frön och fröfästen, så älskar du hetta kan du låta fröna vara kvar när du gör i ordning din chili.

Förvaring

Färsk chili håller bäst i kylskåp. Packa in frukterna i hushållspapper och lägg dem i en lufttät behållare så kan de hålla sig fräscha i 1-2 veckor.

Stjälkselleri/Blekselleri

Mat

stjälksellerin som också kallas blekselleri, är en släkting till rotsellerin men på bleksellerin äter man stjälken och på rotsellerin just roten. De saftiga stjälkarna gör sig bra som de är i sallader och har väl sin hedersplats i den tomatjuicebaserade drinken Bloody Mary. I matlagningen passar den fint i grytor och soppor. Ljusa stjälkar har mildare smak. Även bladen kan ätas. Blekselleri passar med exempelvis tomat, morot, citron, äpple, päron, lök, vitlök, linser, nötter, soja, vinäger, buljong, grönmögelost, fisk och bacon.

Förvaring

Förvara blekselleri i plastpåse i kylen. Slå in den i papper och ställ i vatten om den slokar. Tillagad blekselleri går bra att frysa.