De röda och gröna rabarberstjälkarna har ett par dagars hållbarhet i rumstemperatur. I en lufttät behållare i kylskåpet kan de däremot hålla några veckor.
Förvara i kylens fack för grönsaker – men inte för kallt. Lök som förvaras för kallt får bruna fläckar som sockrar sig. En sval källare eller ett skafferi är egentligen bättre.
Förvara din grönkål kallt. Skölj den ordentligt och låt torka, förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor.
Har utvecklats ur den vilda kålen. Det är den uppsvällda stamdelen på kålrabbin som används. Kålrabbi smakar lite sött och påminner om en rova. Den ljusgröna eller lila knölen kan användas rå, kokad eller stekt. De är goda att koka och äta bara som de är med smör. Gratinera dem i ugn med ost eller stuvning. Kålrabbi är riktigt god i grytor. Skala och tärna den, lägg i kokande vatten några minuter och kyl ned. Tillsätt kålrabbin i gryträtten strax innan det är klart. Gillar du raw-food kan du skära kålrabbi i supertunna skivor som du vänder i salt, peppar och olivolja. Skvätt på ordentligt med citronsaft.
Sockerärtor är en primör som går att äta direkt utan tillagning. Av sockerärtor äter man hela baljorna. Man kan även sjuda sockerärtor ett par minuter i lättsaltat vatten och äta dem varma med lite smör. Eller steka hastigt i olja med lite salt
Sockerärtor passar till både kött och fisk och i sallader.
Rödbetor kan ätas såväl råa som ugnsbakade, stekta och kokta. Testa färska kokta rödbetor med en rivig senapsdressing och hyvlad parmesan – det är en delikatess. Eller riv rödbetor och morötter och blanda till en råkost som fullkomligen exploderar i färg. Gillar du inlagda rödbetor så lägg in dem själv – det blir så mycket godare!
Och förresten: Släng inte bort blasten från nyskördade rödbetor! De späda bladen smakar gott och blir dekorativa i en sallad.
FörvaringI rått tillstånd trivs fänkål i sallader, gärna ihop med t.ex. hackade aprikoser, plommon, rostade nötter och en god, stark och syrlig oljedressing. Vill man göra det enklare för sig är det bara att skära fänkålen i skivor och marinera dem i en blandning av lite god olivolja, citronsaft, dill och havssalt. Skiva gärna fänkålen lövtunt på mandolinjärn och lägg de råa fänkålsskivorna i iskallt vatten innan de blandas med övriga ingredienser så blir de ännu krispigare. Den dillaktiga blasten kan användas som grön topping, även den med toner av lakrits.
Använder du fänkålen i varma rätter kan den fungera som sommarens ”rotfrukt” i grytor, eller lätt ångad och marinerad som tillbehör till pastarätter. Ångade tärningar av fänkål är också jättegott i t.ex. couscous och bulgur som tillbehör till fisk. I Italien är en fänkålsklassiker att ånga den mör och därefter gratinera med parmesan under ugnsgrillen.
Störbrytbönor kan med fördel blancheras (koka upp en kort stund) och ätas med en skvätt olivolja och citron- eller limesaft, lite schalottenlök och färsk oregano.
Ett annat förslag är att ta upp dem ur blancheringsvattnet och lägga dem i en stekpanna med en klick smör tillsammans med schalottenlök, oregano, salt och peppar. Servera sedan de stekta bönorna direkt.
Det finns nästan inget tråkigare än bönor som tillagats för länge. Om bönan är rätt tillagad ska de ha kokat kort tid (och eventuellt läggas i isvatten direkt efter kokningen), så att de bevarar sitt tuggmotstånd. Sedan, när man väl fått till bönorna, kan de blandas i allsköns grönsallader
De flesta rättikor har ett lite grovt skal och måste därför skalas innan tillagning. Ät rättika rå skuren i stavar på samma sätt som rädisor, använd den i en sallad eller riv den och blanda med en krämig, lite sötare dressing. Rättika kan också få puttra med i grytor eller soppor.
Rättikan är populär i de japanska och kinesiska köken, låt dig gärna inspireras av dem! Prova t.ex. att skära rättikan i lövtunna skivor och vänd dem med en dressing av olja, vinäger, finhackad chili och ingefära. Ät till sushi eller stekt fisk.
FörvaringZucchini, squash eller courgette – kärt barn har många namn! Den gröna gurkliknande zucchinin är egentligen en omogen frukt från pumpafamiljen och den finns i både gröna och gula varianter, och i runda och avlånga former.
Zucchini är god i pajer, i grytor och som ugnsstekt grönsak. Den kan också precis som gurka ätas rå i sallader.
Tänk på att zucchinin har väldigt kort tillagningstid. Om du gör en gryta så lägg i zucchinin bara de sista minutrarna.
Zucchini går bra att woka och grilla. Man kan även skära dem i halvor, gröpa ur fruktköttet och göra olika fyllningar och sedan gratinera i ugn.
FörvaringFörvara din grönkål kallt. Skölj den ordentligt och låt torka, förvara sedan i en lufttät behållare i kylskåpet. Kålen håller sig fräsch i upp till tre veckor.
Det finns tusentals olika chilisorter i en mängd storlekar, färger och styrkor, och man ska vara van chiliätare för att kunna känna skillnaderna. I början smakar all chili bara starkt, men blir du en inbiten chiliätare kan det vara skoj att experimentera med de subtila smaknyanserna. Chili smakar också olika beroende på om den är färsk eller torkad. Prova dig fram – men var försiktig!
När du har skurit färsk chili måste du komma ihåg att tvätta händerna med detsamma, för det gör riktigt ont att få chilisaft t.ex. i ögonen. Det mesta av styrkan sitter i frön och fröfästen, så älskar du hetta kan du låta fröna vara kvar när du gör i ordning din chili.
FörvaringFärsk chili håller bäst i kylskåp. Packa in frukterna i hushållspapper och lägg dem i en lufttät behållare så kan de hålla sig fräscha i 1-2 veckor.
stjälksellerin som också kallas blekselleri, är en släkting till rotsellerin men på bleksellerin äter man stjälken och på rotsellerin just roten. De saftiga stjälkarna gör sig bra som de är i sallader och har väl sin hedersplats i den tomatjuicebaserade drinken Bloody Mary. I matlagningen passar den fint i grytor och soppor. Ljusa stjälkar har mildare smak. Även bladen kan ätas. Blekselleri passar med exempelvis tomat, morot, citron, äpple, päron, lök, vitlök, linser, nötter, soja, vinäger, buljong, grönmögelost, fisk och bacon.
FörvaringFörvara blekselleri i plastpåse i kylen. Slå in den i papper och ställ i vatten om den slokar. Tillagad blekselleri går bra att frysa.